Natur på rulle - fremstillingen af linoleum

Stoffet, som rum er skabt af

Delmenhorst: En lille by i Oldenburg, langt fra verdens pulserende metropoler. I århundreder centrum for korkforarbejdning, omgivet af marker og enge, hvor lykkelige køer græsser. Hvem havde troet, at denne fredfyldte, lille by engang skulle blive basis for utallige bygningsværker - og for milepælene i verdens arkitektur.

Her og i alle andre næsten ukendte afdelinger af DLW Flooring udvikles og produceres i bedste ”Made in Germany”-stil produkter, der giver de mest spektakulære bygninger en stilfuld basis. For eksempel i Paris, København og Berlin, Milano og Barcelona. Men også i New York og Shanghai. Det kan godt være, at der på mange måder er en verden til forskel mellem disse utrættelige metropoler og DLW’s produktionssteder – i arkitektur og design nyder de der fremstillede gulvbelægninger allerede i lang tid international anerkendelse.

En væsentlig årsag til denne succes findes i en uovertruffen forbindelse af internationalitet og nærhed, der tilbyder forretningspartnere de største fordele: De nyder godt af en rådgivning i øjenhøjde, der både inddrager det globale markedskendskab og en portefølje, der er nøje afstemt efter de regionale behov. Endvidere er der fordele ved et partnerskab med korte afstande, der desuden satser på en produktion, der forsynes med bæredygtige og regionale produkter, hvor det er muligt.

Med linoleum fandt modernismens livsfølelse et sikkert underlag. Allerede Gropius og Mies van der Rohe værdsatte materialet bestående af linolie, harpiks, træ- og korkmel, kalksten og jute. For belægningen består næsten udelukkende af bæredygtige råstoffer og har en fremragende miljøbalance.

Produktion af DLW Linoleum

Før linoleumsbanerne ligger på gulvet, er der gået mange produktionstrin forud. Gulvbelægningen har været fremstillet efter næsten den samme uændrede opskrift i 150 år. Galileo besøgte Tysklands eneste linoleumsfabrik i Delmenhorst og fulgte produktionen af klassikeren.

Se på Galileo TV…

Opdagelsen af linoleum

I 1860’erne eksperimenterede Frederick Walton med hurtigt tørrende maling. I den forbindelse opdagede han på en beholder et fast, gummiagtigt lag af oxideret linolie. Efter flere forsøg og tilsætning af yderligere stoffer fremstillede han endelig i 1863 den første linoleum.

Linoleum: Sammensætning

Ud over linolie består linoleum af flere naturlige råstoffer: Træ- eller korkmel, malede kalksten, naturlig harpiks og pigmenter. Jute anvendes som base. På grund af linoleummets slidstyrke var det indtil et stykke ind i 1950’erne en meget udbredt gulvbelægning. Med fremkomsten af det langt billigere PVC, væg-til-væg-tæpper og færdigparket kom linoleum mere og mere i glemmebogen.

Da miljøbevidstheden øgedes i befolkningen i 1980’erne, blev naturproduktet linoleum igen populært. Den miljøvenlige og komposterbare gulvbelægning passede lige ind i tidsånden. I de seneste år har linoleum igen fået et comeback som tidløs, enkel og naturlig kvalitetsgulvbelægning.

Im Presshaus für Inlaid-Linoleum, 1930

Linoleum er den kompromisløse klassiker i DLW’s produktsortiment, der er sammensat af mere end 50 forskellige gulvbelægninger, der udvikles i virksomhedens designatelier og produceres i fabrikshallerne. Derfra bevæger gulvbelægningerne sig ud i hele verden. Så betyder det ingenting, at deres oprindelse er et meget lille punkt på landkortet.