Patent Nummer 3210/1863

Opfindelsen af linoleum

Vi ved ikke, hvor mange søvnløse nætter den engelske opfinder Sir Frederick Walton havde bag sig, før hans erstatning for naturgummi var moden til patentanmeldelse. Det må have været mange. Nætter, der i starten vekslede mellem optimisme og fiaskoer. Men som også gav en urokkelig vilje. Og en kompromisløshed, der ikke lod sig slå ud af nederlag.

Tanken om, at hans patent med nummeret 3210/1863 ville egne sig fortrinligt til gulvbelægning, stammede egentligt ikke fra Walton selv. Han fulgte sine forretningspartneres råd og lod sin linoliemasse valse på jutevæv og tørre, og dermed skabte han en af nutidens mest stilfulde gulvbelægninger. Den avancerede snart til en af modernismens klassikere: konsekvent økologisk, autentisk og kompromisløs æstetisk.

Et halvt århundrede senere blev dette hæderkronede materiale fra begyndelsen af det 20. århundrede uløseligt forbundet med endnu et navn: Deutsche Linoleum Werke (DLW). I dag er virksomheden en af verdens største producenter af gulvbelægninger med et udvalg, der langt overgår Waltons arv.

Navnet linoleum er sammensat af de vigtigste bestanddele hørfrø (linum på latin) og olie (oleum på latin).

Produktion af DLW Linoleum

Før linoleumsbanerne ligger på gulvet, er der gået mange produktionstrin forud. Gulvbelægningen har været fremstillet efter næsten den samme uændrede opskrift i 150 år. Galileo besøgte Tysklands eneste linoleumsfabrik i Delmenhorst og fulgte produktionen af klassikeren.

Se det på Galileo TV…

Opdagelsen af linoleum

I 1860’erne eksperimenterede Frederick Walton med hurtigt tørrende maling. I den forbindelse opdagede han på en beholder et fast, gummiagtigt lag af oxideret linolie. Efter flere forsøg og tilsætning af yderligere stoffer fremstillede han endelig i 1863 den første linoleum.

Linoleum: Sammensætning

Ud over linolie består linoleum af flere naturlige indholdsstoffer: Træ- eller korkmel, malede kalksten, naturlig harpiks og pigmenter. Jute anvendes som base. På grund af linoleummets slidstyrke var det indtil et stykke ind i 1950’erne en meget udbredt gulvbelægning. Med fremkomsten af det langt billigere PVC, væg-til-væg-tæpper og færdigparket kom linoleum mere og mere i glemmebogen.

Da miljøbevidstheden øgedes i befolkningen i 1980’erne, blev naturproduktet linoleum igen populært. Den miljøvenlige og komposterbare gulvbelægning passede lige ind i tidsånden. I de seneste år har linoleum igen fået et comeback som tidløs, enkel og naturlig kvalitetsgulvbelægning.

 

Original spanish brown

Uni Walton er den kompromisløse linoleumsklassiker i DLW’s produktsortiment - patenteret - gennemprøvet - linoleum i 150 år.