Natur på rulle - råstoffer

Ærlig naturlig i århundreder

Linoleum består 100 % af organiske og mineralske råstoffer, hvoraf mere end 80 % er fornyelige, og som der ikke er ændret væsentligt på, siden produktet blev opfundet i det 19. århundrede. Linoleum består blandt andet af:

Linolie, træmel, kalksten, jute og harpiks er de væsentligste bestanddele i den linoleum, der fremstilles i dag. I en oxidationsproces opstår der af linolien linoxyn, et sejt elastisk stof, der danner en elastisk masse, linoleumcementen, når der tilsættes harpiks og tørstoffer. Det trækkes ud i en streng, skæres i portioner og lagres indtil videre forarbejdning.

Linolie

Linolie, der udvindes af hørplantens frø. De vigtigste leverandørlande er Canada og Argentina. Hørfrø dyrkes imidlertid også i Europa, især i Frankrig, Storbritannien og i det tidligere Østtyskland.

 

 

Harpiks

Harpiks er den anden vigtige bestanddel i bindemidlet. Der anvendes som regel naturharpiks fra plantager.

 

 

Træ- og korkmel

Træmel fra Skandinavien eller Tyskland og korkmel, der udvindes af korkegens bark og korkaffald, anvendes som fyldstoffer.

 

 

Kalkstensmel

Kalkstensmel (kridt) anvendes som fyldstof ved/i mange elastiske gulvbelægninger.

 

 

Linoleumsmel

Linoleumsmel opstår ved sønderdeling, knusning og maling af produktionsaffald. Det tilsættes grundmassen i doserede mængder.

Jutevæv

Jutevæv udgør bæremidlet i linoleummet. Juten stammer hovedsageligt fra kultiverede planter fra Bangladesh og Indien.

Farvepigmenter

Farvepigmenter er af naturlig oprindelse eller naturidentiske, og i dag indeholder de hverken bly eller cadmium eller krom.

På grund af de naturlige råmaterialer og deres selvfarvende egenskaber blander farveblanderen manuelt alle pigmenter individuelt i under fremstillingen.