Klinikzentrum für Kinder- und Jugendmedizin Heidelberg / DE

Healthcare

A new eye-catcher on the Heidelberg hospital scene is the Angelika Lautenschläger Hospital, a centre for children and adolescents. As a five-storey glass cube, it stands out on the northwest corner of the hospital ring road linking the individual buildings of the traditional Ruprecht-Karls University. The cube rises from the park and only close by does it become manifest that the building is a multilayer ensemble of different structures, sharply cut and with a clear geometry.

The inspiration for the design by the Munich architects’ office Nickl & Partners was the famous colourful magic cube which the Hungarian civil engineer and architect Ernö Rubik invented in the 70s. With its simple shape, the cube playfully succeeds in giving a clear order to highly complex processes and a wide variety of functions – especially important features also of a hospital. Functions were separated and transferred into a concept. Each main function of the hospital is designed as a structure of its own: the cube serves the treatment and care of the patients, the garden level houses the intensive care unit, on the ground floor is the heavily frequented emergency ward and on the floors above it are the wards with the ceiling-high glazed patients’ rooms.

The colours in the building help to get one’s bearings. Horizontally arranged coloured glass plates on the façade produce a colourful play of light on the inside walls which keeps changing. A two-layer glass skin adds depth to the building shell and also acts as sun protection. For the façade of the functional building accessible via a transparent skywalk, grey concrete stones have been used. The premises have been designed to look bright and friendly to make the stay pleasant for the young patients.

Further information

You can get further information with your Sales representative or via mail at service_germany@remove.this.dlwflooring.com

Fakten

Product: Linoleum
Segment: Healthcare
Country/City: Germany / Heidelberg
Client: Land Baden-Württemberg, vertreten durch das Staatliche Vermögens- und Hochbauamt Baden-Württemberg
Architect: Nickl & Partner Architekten, München/Berlin
Address: Areal des Universitätsklinikums Heidelberg, Deutschland
Images may not be used without written permission by DLW Flooring.